T: +46 70 590 76 97

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

onsdag, 24 augusti 2016 11:05

Detta är spelen som nominerats till Årets Spel!

Varje år sedan drygt 30 år tillbaka utser en jury de allra bästa nya sällskapsspelen på den svenska marknaden. Utmärkelsen Årets Spel även kallad Guldtärningen, gör det enklare för den spelsugna att hitta rätt i speldjungeln.

I Sverige lanseras varje år många sällskapsspel. En opartisk jury har bland drygt 40 spel sållat ut tre spel i varje kategori, barnspel, familjespel och vuxenspel vilka nomineras till årets utmärkelser.
Juryn består av rutinerade spelexperterna David Lega, Kristina Helldén, Lasse Råde, Alexandra Melander och Jimmy Everitt. Senare i höst kommer de också att avgöra vilka tre spel som blir segrare i de olika klasserna.

Nominerade Barnspel

Var är lilla kaninen
Från 18 månader
Uppfinnare: Martinex
Distributör: Martinex
Minst sagt ovanligt med ett barnspel som också vänder sig till riktigt små barn. Ett utvecklande spel som kan göras till en enkel lek för de allra yngsta eller ett något mer avancerat spel för de äldre syskonen. Välgjort i bra kvalité och med den allra sötaste gosedjurskaninen som någonsin rymts i en spelkartong!

Zoobaloo
Från 5 år
För 2 - 4 spelare
Uppfinnare: Carlo A Rossi
Distributör: Spilbræt.dk ApS
En helt ny och utmanande spelidé gör spelandet ovanligt underhållande och oförutsägbart. Enkelt uttryckt handlar det om att tränga ihop ett antal djur på olikfärgade flottar så många som möjligt. Det rör sig om välgjorda träfigurer föreställande kycklingar, kaniner, lamm, grisar, ormar, elefanter och några djur till där spelarna ska komma fram till hur många som får plats egentligen.

Piratjakten
Från 4 år
För 1 - 6 spelare
Uppfinnare: Magic fountain games
Distributör: Plasto World of Entertainment

Här gäller det för spelarna att samarbeta för att tillsammans smyga ombord på ett piratskepp, stjäla tillbaka en skatt och hitta en nyckel till fängelsehålan! Mycket kan hända på vägen, inte minst att själva spelarna byter skepnad. Kul och utmanande att spela mot själva spelet i ett fantasifullt och välgjort utförande. Går också att spela ensam.


Nominerade Familjespel

MazeRace
Från 8 år
För 2 spelare
Uppfinnare: Andy Geremia
Distributör: Oy Marektoy Ltd.

Alla som minns klassiska labyrintspelet med en kula och en vickande spelplan känner igen grunden, men här bygger man sin egen labyrint för att sätta sin motspelare på det hala. Fiffig konstruktion som gör det lätt att bygga banorna. Kul för alla åldrar och möjligt att öka svårighetsgraden.

Cortex Challenge
Från 8 år
För 2 - 6 spelare
Uppfinnare: Olivier Mercier
Distributör: Enigma Distribution

Här snackar vi hjärngympa, där känsel, syn, associations- och övrig tankeförmåga får sig ena rejäla utmaningar. Originella uppgifter där ungdomar och barn med kvicka hjärnor mycket väl kan vinna över föräldrar eller andra vuxna. 

Otrio
Från 8 år
För 2 - 4 spelare
Uppfinnare: Brady Peterson
Distributör: Oy Marektoy

Klassikern tre i rad har fått många spelutvecklare att gå vidare och hitta nya versioner. Här en av de mer lyckade där det finns minst tre olika vis att lägga sina tre brickor, i rad, inuti varandra eller i fallande storlek. Går snabbt att begripa och börja spela men otroligt svårt att behärska och överraskande lätt att förlora när man minst anar det. Koncentration och strategi är det som gäller.

Nominerade Vuxenspel

Ordglapp
Från 10 år
För 3 - 6 spelare
Uppfinnare: Andrew Innes
Distributör: Oy Marektoy
Stressigt, snabbt och utmanande där spelarna ska avbryta varandra genom att ge exempel på maträtter, poplåtar, hundraser, fotbollslag och mycket mer, när deras kort överensstämmer med varandra. Visst fastnar tungan och självklart blir det kul när associationer, exempel och företeelser haglar över bordet. Perfekt isbrytare på kalaset, eller kanske till och med på konferensen?

Vem vet mest
Från 15 år
För 2 - 8 spelare
Uppfinnare: Tactic Games
Distributör: Tactic Games
Ovanligt lyckad version av de populära frågeprogrammen på tv, ett gediget, välgjort frågespel, där det mesta finns med som lampor (fast i papp), poängtavlor och förstås mängder av (närmare bestämt 2400 frågor) frågor.

Codenames
Från 14 år
För 2 - 8 spelare, eller fler
Uppfinnare: Vlaada Chvátil
Distributör: Enigma Distribution

Partyspel med en ovanlig klurighet, där själva spelmekanismen är en slags avancerad version av ”Sänka skepp”. Två spelledare ger ledtrådar till de övriga som ska hitta de rätta orden bland 25 olika ordbrickor. Kan låta komplicerat men är garanterat intrikat, utmanande och underhållande, framförallt om man är sex spelare eller fler.
 
Vilka spel får vara med?
Spel som lanserats eller kommer att lanseras i år är att föredra, men även spel som kom ut på marknaden förra året kan få delta. Likaså kan nyreleasade spel delta om betydande förändringar i spelet skett. Varje företag får delta med obegränsat antal spel. Det måste dock finnas en distributionskanal till handeln. Det finns tre klasser att tävla i: barnspel, familjespel och vuxenspel. Gränserna är ibland svåra att exakt defi niera, varför spelleverantörerna ombeds att komma med ett klassificeringsförslag, dock har juryn rätt att ändra klass om de finner det lämpligt.
 
För mer information:
Årets Spel för juryn – David Lega, 0735-123 456,  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Lek- och Babybranschen – Lena Hedö. 08-508 938 17,  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.