T: +46 70 590 76 97

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

fredag, 07 september 2018 06:28

När kommer Amazon och vad händer?

När kommer Amazon? Den frågan har varit ständigt på tapeten det senaste året i e-handelssverige. Det senaste budet är att bolaget lanserar i Sverige i höst, innan Black Friday. 

När Amazon lanserade sin tjänst i Australien tog det bara ett halvår innan e-handelspriserna föll med i snitt 16 procent över alla branscher. Detta berättade bland annat PostNord på en konferens nyligen.

PostNord bedömer att det är de branscher Amazon är starkast på idag som kommer att märka mest av det som händer. Och det gäller bland annat kläder, leksaker och hemelektronik.

- Jag tycker inte man ska vara rädd men det blir en jäkla utmaning. Det går att vinna och det kommer även göra att e-handlarna blir bättre när Amazon ställer så höga krav. Det viktigaste här är kunskapen. säger Arne Andersson, e-handelsexpert på PostNord.

Amazon är inte heller den enda utmanaren för den svenska handeln.

Under sin presentation lyfte Arne Andersson fram två andra bolag som redan nu växer enormt i Sverige. Under första kvartalet 2018 handlade hela 21 procent av svenskarna via Wish, upp från 11 procent föregående år.

HUI Research och Handelsrådet har presenterat en rapport med titeln ”Vad händer när Amazon kommer?”. Man menar att böcker, leksaker och elektronik drabbas hårdast medan branscher med utmanande logistik, som till exempel dagligvaruhandeln, klarar sig bättre.

 

– Men den avgörande faktorn är förstås hur mycket Amazon känner att det är värt att satsa på ett till ytan stort och glesbefolkat land som Sverige. Om de bestämmer sig för att gå in med sin ”helhetskundtjänst” Amazon Prime, blir det kännbart, säger HUI Researchs vd Jonas Arnberg.

 

HUI Research och Handelsrådet menar att detaljhandeln i framtiden kommer att koncentreras till färre och större aktörer och att e-handelsplattformar kommer ta större del av kakan när konsumenterna går direkt till exempelvis Amazon i stället för att söka på Google.